dijous, 2 de gener de 2014

2.- VINYES DE MALLORCA

Vinyes d'Algaida

Vinyes a Banyalbùfar

Vinyes a Felanitx

 Finca Son Bordils a Inca

  Vinyes a Inca

  Vinyes a Inca

 Vinyes a Santa Maria del Camí

La introducció del cultiu de la vinya a les illes, se sitúa al voltant de l'any 121 a. de C. en el qual Quinto Cecilio Metelo conquistà l' illa de Mallorca. 

Durant la dominació àrab i malgrat les prohibicions coràniques, no va desaparèixer el cultiu de la vinya. 


Les vinyes es vàren estendre ràpidament a la illa produint-se entre 1865 i 1890, el període de màxim esplendor del cultiu de la vinya i la producció de vi a Mallorca, en quant a quantitat es refereix, arribant també a l'Illa de Menorca. 


A l'any 1891, van sortir de Mallorca gairebé 50 milions de litres, principalment amb direcció a França i la Península.


L’any 1891 però, apareix la plaga de filoxera i fa desaparèixer les vinyes mallorquines i per tant una de les seves principals fonts de riqueza de l’Illa.  

A Binissalem el cultiu de la vinya i l'elaboració de vi tenen molt pes, produint-se un gran desenvolupament econòmic. 


La crisi vinícola va ser una de les causes que més va incidir en l'emigració (1891-1895), especialment en els municipis on el cultiu era majoritari. 


Durant la primera meitat del segle XX, l'extensió de vinya oscil.la entre 5.000 i 8.500 Ha.

Després de la guerra civil espanyola es produïx un lent retrocés en el cultiu de la vinya, a causa de la necessitat d'obtenció d'altres productes agrícoles. Tot i aixó, les dues últimes dècades del s. XX suposen per al panorama vitivinícola illenc un dels seus millors moments, no pel que fa a la quantitat, però sí pel que fa a una importantísima millora de la qualitat.


Actualment a l’Illa de Mallorca hi hà més de 88 Cellers i la qualitat dels seus vins es extraordinària, havent recuperat innumerables varietats autòctones.

(Alguns textes, historica.cat)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...