diumenge, 5 de gener de 2014

5.- EMOTIVA CAVALCADA DE REIS A PASSANANT


Avui he viscut una emotiva Cavalcada de Reis a Passanant, un petit poblet de 150 habitants de la comarca de la Conca de Barberà. Passanant es la capital de Passanant i Belltall.

Els 3 Reis d’Orient juntament amb els seus patges han anat en primer lloc a l’Església de Sant Jaume de Passanant, del segle XVIII i d’estil barroc.

El temple actual va ser construït entre els anys 1770 i 1773. És un magnífic exemplar barroc que custodiava al seu interior importants retaules, pintures i talles, entre les quals destacava l'ornamentació del cambril de la Verge, que van ser dissortadament cremades l'any 1936. Les pintures que ornamenten l'interior són obra de l'any 1864.
El temple té una sola nau, amb capelles laterals i cúpula al creuer. El cambril, elevat darrera l'altar, va ser bastit entre 1789 i 1799 i està ornamentat amb estucs i relleus policromats. La portada està flanquejada per pilastres d'ordre compost que sostenen un frontó semicircular amb un escut coronat. Al seu damunt hi ha una fornícula emmarcada amb volutes barroques.

El dia 13 d'agost de 2011 es va col.locar la nova imatge de Sant Jaume a la façana de l'Església de Passanant (l'antiga imatge, va ser destruïda durant la guerra civil espanyola).

A l’interior de l’Església, esperaven els Reis Mags d’Orient tots els nens i nenes del poble i els seus familiars que l’han omplert de gom a gom i on els hi han donat la benvinguda, s’han fet ofrenes al pessebre, s’han cantat cançons nadalenques i tot seguir a peu pels carrers del poble amb torxes enceses, s’ha arribat al local social on el Rei Melcior ha adreçat un missatge  als més petits, asseguts als peus dels Reis i dels seus patges. Els hi ha dit que sabia exactament el que havia passat durant tot l’any i que en general tots s’havien portat be i que per aixó els hi portaven regals i gens de carbó.

A continuació els patges han anat entregant els regals pels petits i pels grans del poble i els tres Reis d’Orient els han entregat a cadascú, en un acte molt emotiu i participatiu.

En acabat se’ls ha acomiadat i tot seguir la mateixa sala com per art de màgia s’ha reconvertit en un espai on fer-hi un sopar per tots els assistents.

He viscut una festa fantàstica, emotiva, plena d’il·lusió col·lectiva que m’ha recordat els màgics moments de la meva infantessa, però per sobre de tot, com un petit poble pot ser tant còmplice per organitzar una festa tant emotiva. 

Enhorabona a tots els que l’han fet possible ¡!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...